fbpx
lab

1 miljoen mensen zoeken actief naar een baan

1 miljoen mensen zoeken actief naar een baan

De huidige arbeidsmarkt, haar dynamiek en mobiliteit duiden op een gezonde werknemersmarkt. Schaarste en krapte zijn hoog, het aantal baanwisselaars en werkzoekenden groeit ten opzichte van een jaar geleden (derde kwartaal 2018), dit gecombineerd met het aantal werkende personen, de groei in nieuwe banen en de lage werkloosheid. Tegelijkertijd wijst de richting van de trend op een afkoeling van de arbeidsmarkt richting meer evenwicht.

Indicatoren gemeten in het derde kwartaal 2019 door Intelligence Group die daarop duiden zijn onder andere een zeer lichte daling van de sourcingsdruk (-0,1%) in vergelijking met het tweede kwartaal 2019. Een trendbreuk na een onafgebroken stijging sinds 2012 van één van de meest verklarende datapunten over schaarste op de arbeidsmarkt. En ook de daling van de verwachte zoekduur naar een nieuwe baan is na 6 jaar tot stilstand gekomen. Een andere indicator die duidt op een kantelpunt is de werkloosheid, gemeten door het CBS, die al 5 maanden op rij stijgt.

Translate »