fbpx

Cie Borstlap adviseert drastische maatregelen arbeidsmarkt

Nederland dreigt zijn vertrouwde, hoge welvaartsniveau te verliezen als er niet snel en drastisch wordt ingegrepen in de arbeidsmarkt. Dat is de conclusie van de commissie-Borstlap, die in opdracht van het kabinet onderzoek heeft gedaan naar een toekomstbestendige ‘Regulering van Werk’.

De commissie presenteert donderdag officieel het rapport aan minister Koolmees.

Bekijk: Eindrapport CRW ‘In wat voor land willen wij werken’

Korte contracten zouden plaats moeten maken voor langere arbeidsrelaties. De commissie adviseert dat er maar drie soorten werkenden overblijven: echte zelfstandigen, echte werknemers en echte uitzendkrachten. De commissie wil geen payroll-constructies meer.

Langdurige arbeidsrelaties zouden voor werkgevers financieel minder risicovol moeten zijn. De commissie wil het makkelijker maken voor werkgevers om personeelsleden voor een deel te ontslaan, als er minder werk is. In ruil daarvoor investeren werkgevers in opleidingen en innovatie, wat goed is voor de economie op lange termijn.

De commissie stelt voor de mogelijkheden voor deeltijdontslag uit te breiden en te streven naar kortere periodes van werkloosheid zodat de uitkeringen omhoog kunnen.

Er zou een volksverzekering of basisverzekering moeten worden ingevoerd voor alle werkenden tegen arbeidsongeschiktheid. Regeringspartijen staan hiervoor open. Zij vinden het economische en maatschappelijke risico van een grote groep onverzekerde zzp’ers te groot.

Bron: NOS, 23 januari 2020 / flexnieuws

Translate »