fbpx
Zaag

Zwareberoepenregeling voor afbouwers

Zwareberoepenregeling voor afbouwers

Er is vele jaren over gesproken maar nu is de regeling er dan toch. Een zware beroepen regeling voor afbouwers. Werknemers die in de afbouw werkzaam zijn kunnen drie jaar eerder stoppen met werken. Ongeacht voor welk bedrijf hij of zij werkt. Dat is uit de onderhandelingen tussen FNV, CNV en werkgeversvereniging NOA gekomen. Voor het eerst is daarmee een zwareberoepenregeling tot stand gekomen voor een deel van de bouwsector.

De regeling is een zogenaamde collectieve regeling. Alle werkgevers betalen hiervoor een premie. De FNV legt het onderhandelingsresultaat nu voor aan haar leden. Peter Roos FNV-bestuurder Bouw en Wonen: “Voor onze leden is de regeling om eerder te kunnen stoppen met werken voor de fysiek zware beroepen een heel belangrijk punt. Werkgevers waren het aan hun stand verplicht om hieraan mee te werken.”

De 7500 medewerkers waarvoor de cao Afbouw geldt zijn bijvoorbeeld stukadoor, wand- of plafondmonteur of natuursteenbewerker.

Loonsverhoging

De vakbonden gaan het resultaat nu terugkoppelen met de leden. Als de leden instemmen krijgen de werknemers er vanaf 1 mei 2020 3 procent loon bij en vanaf 1 januari 2021 nog een keer 3 procent. Ook verhogen de werkgevers hun bijdrage aan het lidmaatschap van een vakbond met 33 procent. Verder zijn er afspraken gemaakt die een effectievere naleving van de cao mogelijk maken. Zo waren werkgevers al verplicht om te controleren of het via een uitzendbureau ingehuurde personeel volgens de cao wordt betaald, maar met de nieuwe bepalingen kan dat beter worden gehandhaafd.

bron: aannemersvak.nl

Translate »