fbpx

Definities Beroepsniveaus

Relatie beroepsniveau – opleidingsniveau

Beroepsniveau 1:

Voor beroepen op beroepsniveau 1 is veelal geen specifieke opleiding vereist.

Beroepsniveau 2:

Voor beroepen op beroepsniveau 2 is over het algemeen enige vervolgopleiding vereist, meestal niet hoger dan een lbo-opleiding.

Beroepsniveau 3:

Voor beroepen op beroepsniveau 3 is veelal minimaal een afgeronde opleiding op lbo-niveau vereist. Soms zijn het beroepen die als startfunctie kunnen fungeren voor iemand met een afgeronde mbo-opleiding om daarna door te groeien naar een hoger beroepsniveau.

Beroepsniveau 4:

Voor beroepen op beroepsniveau 4 is meestal minimaal een afgeronde opleiding op havo-, vwo- of mbo-niveau vereist. Iemand met een afgeronde lbo-opleiding en de nodige gerichte werkervaring kan soms ook voor beroepen op niveau 4 in aanmerking komen.

Beroepsniveau 5:

Voor beroepen op beroepsniveau 5 is over het algemeen minimaal een afgeronde opleiding op hbo-niveau vereist. Iemand met een opleiding op mbo-niveau maar met voldoende relevante werkervaring kan doorgroeien naar beroepen op dit beroepsniveau.

Beroepsniveau 6:

Voor beroepen op beroepsniveau 6 is veelal minimaal enkele jaren studie op academisch niveau vereist. Vaak worden beroepen op dit niveau ook bezet door mensen met een afgeronde opleiding op hbo-niveau met voldoende relevante werkervaring.

Beroepsniveau 7:

Voor beroepen op beroepsniveau 7 is over het algemeen minimaal een afgeronde opleiding aan een universiteit vereist. Mensen met een afgeronde opleiding op hbo-niveau of hoger zie je vaak doorgroeien naar beroepen op niveau 7.