De coronacrisis zorgt voor een ongekende verschuiving op de arbeidsmarkt. In slechts een paar maanden tijd zijn hele sectoren bijna weggevaagd, terwijl andere sectoren juist groeien. Daarnaast gaan de babyboomers met pensioen en zorgen technologische ontwikkelingen voor veranderingen in vaardigheden en banen. Hoe zorgen we er met zoveel verschuivingen voor dat mensen terecht komen in werk dat bij hen past? Is er nog wel plek voor iedereen op de arbeidsmarkt na corona?
Verschuivingen
Verschuivingen op de arbeidsmarkt zijn van alle tijden. Waar nu 80% van de Nederlanders in de diensteneconomie werkt en 20% in de industrie, was dat vijftig jaar geleden precies andersom. Maar de oorzaken van die verschuivingen verschillen per tijdperk.
Op dit moment hebben we te maken met babyboomers die met pensioen gaan, waardoor er plek ontstaat voor jongere generaties. Hierbij is het belangrijk om te zorgen voor een goede kennisoverdracht, waardoor de kennis in de organisatie niet verloren gaat.
Daarnaast is het steeds crucialer om je als werknemer te onderscheiden van technologie door de toegenomen digitalisering. We schreven al eens een artikel over de belangrijkste vaardigheden op de arbeidsmarkt in 2020. Hieruit blijkt dat belangrijke vaardigheden vooral uit soft skills bestaan, omdat robots en computers die nog niet goed kunnen overnemen.
En natuurlijk kwam dit jaar de coronacrisis. Die heeft een complete aardbeving veroorzaakt op de arbeidsmarkt.
Impact van corona op de arbeidsmarkt
Hele sectoren zijn een schim van wat ze ooit waren door de coronacrisis. De reisbranche, horeca, sierteelt en luchtvaart bijvoorbeeld. Maar liefst 2,4 miljoen mensen werken in een sector die te maken heeft of krijgt met een grote krimp van werkgelegenheid, volgens het UWV. Dat is een derde van alle werknemers in Nederland.
Daar staat tegenover dat andere sectoren bijna niet getroffen zijn, of juist groeien. Zo is er onder andere veel werk voor verplegend personeel en zitten bedrijven te springen om bezorgers. In deze sectoren werken 3,4 miljoen mensen, dus ongeveer 45 procent van alle werknemers.
De verschuiving in sectoren vraagt veel van zowel werknemers als werkgevers. Mensen die werken in een sector die hard wordt geraakt door de crisis zullen zich moeten aanpassen om aan het werk te blijven. Beweging is onvermijdelijk, maar hoe faciliteren we dat? Hoe zorgen we ervoor dat we kunnen meebewegen als de arbeidsmarkt daarom vraagt?
Verwantschap tussen beroepen
Kort gezegd zien we drie belangrijke gevolgen van de bovengenoemde verschuivingen op de arbeidsmarkt. Jonge generaties betreden de werkvloer, digitalisering zorgt voor veranderingen in banen en vaardigheden en mensen moeten werk vinden in andere sectoren dan voorheen door de gevolgen van COVID-19.
Om het overstappen tussen banen makkelijker te maken voor mensen moeten we kijken naar hoe beroepen verwant zijn aan elkaar. Voor sommige compleet verschillende banen zijn vaak dezelfde vaardigheden nodig. Als je als werknemer in je huidige baan een aantal vaardigheden goed hebt ontwikkeld, dan is het makkelijker om over te stappen naar een baan waar je vergelijkbare vaardigheden voor nodig hebt.
Denk bijvoorbeeld aan al die horecamedewerkers of stewards en stewardessen die door de coronacrisis hun baan zijn kwijtgeraakt. Het is voor hen ontzettend moeilijk om in dezelfde sector naar een baan te zoeken. Ze bevinden zich dus op onbekend terrein. Maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Veel van deze mensen hebben fantastische sociale vaardigheden. Die zijn goed in te zetten in de thuiszorg waar ze nu volop personeel zoeken. Of wat dacht je van klantcontactmedewerkers bij het UWV? Die draaien overuren door de gevolgen van de coronacrisis.
Vaardigheden en drijfveren
Het is nu relevanter dan ooit om buiten de gebaande paden te kijken. Wat kan je allemaal? Welke vaardigheden heb je? En voor welke beroepen zijn die vaardigheden relevant? De arbeidsmarkt is in beweging, dus we moeten niet blijven vasthouden aan onze werkachtergrond en diploma’s. Vaardigheden zijn het CV van de toekomst.
En eigenlijk gaat het nog verder dan dat. Want waar word je blij van? Wat drijft je en wat wil je bijdragen? Als je jezelf echt goed kent en weet wat je kunt en wilt, dan zijn er altijd plekken waar je van waarde kunt zijn.
Om je te helpen een passende baan te vinden hebben we in onze matchingstool WorkMatch van meer dan 24.000 beroepen in kaart gebracht welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt. Daarmee weten we dus hoe banen verwant zijn aan elkaar. Maar zonder inzicht in jou als persoon komen we niet ver. Met een korte vragenlijst achterhalen we welke talenten en drijfveren je hebt. Zo bepalen we voor welke beroepen je geschikt bent en welke mogelijkheden je nog meer hebt op de arbeidsmarkt.
We helpen niet alleen werkzoekenden zelf, maar ondersteunen ook bijvoorbeeld recruiters, arbodiensten, HR-medewerkers, re-integratiebedrijven en jobcoaches. Samen zorgen we ervoor dat iedereen een baan vindt die bij hun talenten past. Er is genoeg plek op de arbeidsmarkt, ook na corona. Je moet alleen wel weten waar je moet zoeken.