fbpx

Beroep onder de Loep – Ronald de Jong – Pianotechniek

Beroep onder de Loep

 

WorkCity bezoekt

De Jong  Pianotechniek

DE WERELD VAN INTONEREN EN REPAREREN 

Typische termen die je tegenkomt in het vak van restaurateur en pianostemmer Ronald de Jong. We zijn op bezoek bij De Jong Pianotechniek gevestigd op het terrein van Bogota in Halfweg. Een gepassioneerd vakman met een missie om piano’s en vleugels zo goed mogelijk in oorspronkelijke staat terug te brengen. Een gesprek over een bijzonder beroep en veelzijdig ambacht.

Het vertrekpunt in Haarlem

Na de start op het HBO ontdekte Ronald dat alleen maar met ‘de theorie’ bezig zijn niet zijn gewenste levensinvulling zou gaan geven. Hij wilde graag ook met z’n handen werken. Mooie dingen maken, met muziek bezig zijn, oude instrumenten opknappen.

Vanuit een schuur voor jezelf beginnen

 Na 10 jaar voor de firma Andriessen in Haarlem te hebben gewerkt zette Ronald de stap richting zelfstandig ondernemerschap. Als gespecialiseerd pianostemmer en met ondertussen opgebouwde ervaring in het reviseren van piano’s en vleugels werd het tijd om zijn vaardigheden onder eigen regie verder te ontwikkelen. Zoals zovelen gestart vanuit ‘de schuur’ maar ondertussen doorgegroeid naar een fraaie werkplaats in Halfweg waar hij met meerdere projecten tegelijkertijd bezig kan zijn. Hoe bepaal je nu de juiste klank van een instrument? Is hiervoor een absoluut gehoor noodzakelijk, vragen wij ons af? “Een absoluut gehoor is niet echt noodzakelijk”, aldus Ronald, maar een goed getraind gehoor is wel een must. Ik ga ervan uit dat het instrument met een bepaalde gedachte is gebouwd. Door deze “gedachte” te respecteren behouden we een gevarieerd scala aan instrumenten, elk met een eigen unieke klank.

Door de bodem gezakt

Vanuit zijn professie komt Ronald vaak bij de mensen thuis. Dat klinkt als een slogan van een verzekeringsmaatschappij maar een piano is nu eenmaal geen makkelijk te verplaatsen muziekinstrument. Voor zijn restauratieprojecten koopt Ronald ook nog wel eens iets op. Zo werd er vorig jaar ook een Bechstein vleugel aangeboden. De bezitter bleek woonachtig op een woonboot. Ronald had wel interesse. Dat was prima, aldus de toenmalige eigenaar, maar enige haast was geboden. De vleugel was namelijk al met een poot door de bodem van het schip gezakt. Beide objecten hebben het trouwens gered. De Bechstein vleugel wordt momenteel vakkundig gerestaureerd en zal binnen niet al te lange tijd weer prachtig klinken.

DE PIANOTECHNICUS EN Z’N SKILLS

 

Het vak van pianotechnicus is een bijzonder vak. Je kunt het leren op het het Hout- en Meubilerings college. Je leert de technische staat van de piano te analyseren en reparaties uit te voeren aan het klanklichaam en het mechaniek. Hierbij leer je de verschillende kastonderdelen uit elkaar halen en in elkaar zetten en de piano zuiver te stemmen. We hebben daarom de (beroeps)vaardigheden van een pianotechnicus in beeld gebracht. Je vindt ze terug in het spindiagram, jouw beroepsvaardigheden. Ben je benieuwd naar jouw vaardigheden doe dan eens een de Loopbaan APK van WorkMatch. Je krijgt dan een prachtig overzicht van al je skills en je talenten.

“Ontdek wat je allemaal nog meer kunt met jouw talent”

Translate »