fbpx

Beroep onder de Loep – Grietje Jongsma – Loopbaan Coach

Beroep onder de Loep

 

WorkCity bezoekt

Kleur Bkennen

MEER PLEZIER ERVAREN IN JE WERK!

Rammelende flessen en ouders die lange werkdagen maken! Dat waren eerste ervaringen van de toen nog jonge Grietje Jongsma met zelfstandig ondernemerschap. Een verswinkel op de weg en een winkel aan huis waren de ingrediënten die hebben gezorgd voor een basale koopmansgeest. En als je ook nog talent hebt voor vreemde talen dan ligt een internationale commerciële carrière in het verschiet.

Toch is de loopbaan van Grietje, zoals dat zo vaak gaat, heel anders verlopen. We zijn benieuwd welke skills zij in haar carrière heeft ingezet en hoe dat is uitgepakt. We hebben een gesprek met een kleurrijke coach uit Zwolle.

COMMERCIE EN CULTUREN

Na een HBO-opleiding Economie & Talen begon Grietje als account manager bij een handelsbedrijf in Noord-Oost Groningen. Ondergedompeld in de wereld van sierlijke flessen en bloemrijke geuren maakte ze kennis met het verschijnsel parallel import en krijgt ze al snel in de gaten dat niet alle handel dezelfde is. Voorzien van de eerste serieuze werkervaring komt ze daarna terecht in de wereld van reizen, vooral de sportievere soort en op uitdagende locaties. Nadat ze als teamleider een aantal jaren actief is geweest om voor anderen mooie bestemmingen te regelen vond ze het tijd iets voor haar zelf en partner te vinden.

Na een wereldreis van 15 maanden kwam ze er bij terugkomst in Nederland, via werkervaring op de inkoop en in transport en logistiek, achter dat een rol als zelfstandig ondernemer haar waarschijnlijk het beste zou passen. Zo besloot ze dus in 2008 te starten als zelfstandig bemiddelaar voor banen bij de overheid. Een periode met leuke opdrachten volgde maar bracht haar nog niet het werkgeluk waarop ze had gehoopt.

LOOPBAAN SWITCH

Daar is echter verandering in gekomen. De al jaren aanwezige fascinatie voor de psychologie van kleur bracht haar tot het inzicht ‘daar moet ik iets mee’.
Een opleiding als kleurstylist in 2015 was tevens de start van een nieuwe onderneming waarin ze als coach haar klanten leert keuzes te maken waar ze blij van worden. “Weten waar jouw favoriete kleuren voor staan helpen je om bewuste keuzes te maken”, aldus Grietje. Het gebruik van deze methode is ondergebracht in het bedrijf met de toepasselijke naam Kleur Bkennen.

Gevraagd naar haar eigen drijfveren en welke kleuren hierbij passen geeft Grietje aan dat identiteit, duidelijkheid, harmonie en balans erg belangrijk voor haar zijn. Wie ben je en wat laat je daarvan zien en het hebben en onderhouden van goede relaties gebaseerd op de betekenis van de kleuren geel en groen. Haar dominante kleur is crème. Deze staat voor de zonnige adviseur die mensen graag inspireert en in beweging brengt. Een aanpak die ze in haar eigen coachpraktijk vrijwel dagelijks toepast.

BEROEPSVAARDIGHEDEN IN BEELD

Om inzicht te krijgen welke beroepsvaardigheden je gebruikt als professioneel loopbaancoach hebben wij een spindiagram gemaakt van de beroepsvaardig- heden van een Grietje. Als referentiefunctie hebben we gekozen voor loopbaancoach. We hebben hierin geen antwoorden op de vragenlijst meegenomen maar een check gedaan op basis van de FML methode. Je kunt zien welke vaardigheden belangrijk zijn in het beroep van loopbaancoach.

“Ontdek wat je allemaal nog meer kunt met jouw talent”

Translate »