fbpx

Top 10 meest gevraagde vaardigheden op de arbeidsmarkt in 2020

Arbeid

Wil je weten welke van jouw vaardigheden geschikt zijn om een nieuwe baan te vinden? En wat je ermee kunt doen? Om je op weg te helpen zetten we de tien meest gevraagde vaardigheden op de arbeidsmarkt in 2020 op een rij. Wat hierbij opvalt is dat er veel soft skills tussen zitten, zoals kritisch denken, samenwerken en creativiteit. En dat is eigenlijk ook logisch te verklaren, want dit zijn over het algemeen vaardigheden die robots en computers minder goed over kunnen nemen. De arbeidsmarkt verandert, dus onderscheid jezelf met deze vaardigheden en bouw aan een toekomstbestendige carrière. 

Technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

Met de opkomst van technologische ontwikkelingen, zoals Internet of Things, robotica, virtual reality en kunstmatige intelligentie, verandert onze wereld in een razend tempo. En dat heeft ongekende impact op de arbeidsmarkt. Robots en computers nemen steeds meer taken over. Hierdoor verdwijnen en veranderen bestaande banen, maar ontstaat er ook ruimte voor nieuw werk. De belangrijkste vaardigheden op de arbeidsmarkt in 2020 zijn dan ook soft skills, zoals kritisch denken, samenwerken en creativiteit. Op dit moment is het moeilijk om zulke vaardigheden te automatiseren, waardoor deze relevanter zijn dan ooit. Als jij je dus wilt onderscheiden op de huidige arbeidsmarkt is het tijd om te focussen op je menselijke vaardigheden.

De tijd dat jouw diploma’s en werkervaring je kansen op de arbeidsmarkt bepalen is voorbij. De arbeidsmarkt is flexibel en onze loopbaan is zelden nog een rechte lijn omhoog. We kijken meer naar wat we zelf willen en maken zijsprongen. Zo ontwikkelen we in verschillende gebieden onze persoonlijke vaardigheden. En steeds meer werkgevers kijken specifiek naar die vaardigheden, in plaats van alleen naar jouw achtergrond. 

Struin je vacaturesites af naar banen, maar vind je niets dat helemaal past? Of word je maar niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, terwijl je het ideale profiel hebt? Grote kans dat je niet precies weet waar je goed in bent of jezelf niet op de juiste manier verkoopt. Laten we dus eens kijken naar de meest gevraagde vaardigheden op de arbeidsmarkt op dit moment (volgens het World Economic Forum), zodat jij jezelf in de kijker kan spelen. 

Meest gevraagde vaardigheden op de arbeidsmarkt

1. Het vermogen om complexe problemen op te lossen

De heilige graal van de vaardigheden op de arbeidsmarkt: complexe problemen oplossen. Wat zijn die complexe problemen dan en waarom is dat zo belangrijk? Ons werkveld verandert continue door nieuwe technologische ontwikkelingen. Ben jij degene die het hoofd koel houdt terwijl de wereld om je heen elke dag ingewikkelder wordt? Blijf jij de grote lijnen zien, terwijl alles steeds meer met elkaar verbonden is? Dan help je bedrijven de problemen van de toekomst op te lossen.  

2. Kritisch denken

Jij neemt niet klakkeloos aan wat er wordt gezegd. Je stelt kritische vragen en denkt zelf logisch na om tot je eigen standpunt te komen. Daarmee geef je nog wel eens een kritische mening. Ook al vinden mensen het niet altijd prettig om met kritiek om te gaan, op de lange termijn is het wel het beste voor het bedrijf. Want degene die tegen de meerderheid ingaat en kritische vragen stelt zorgt voor nieuwe inzichten. 

3. Creativiteit

Bij creativiteit ben je al snel geneigd te denken aan een muzikant, schilder of schrijver. Maar op de werkvloer gaat het om iets heel anders. Heb jij vernieuwende ideeën? Of ontwikkel je nieuwe concepten en diensten? Vraag jij jezelf af waarom dingen gaan zoals ze gaan en hoe het beter kan? Dan ben jij de creatieveling waar bedrijven naar op zoek zijn. 

4. Het managen van mensen

Als mensen ontslag nemen doen ze dat vaak niet vanwege de baan, maar vanwege hun manager. Goede managers zijn daarom essentieel. Een goede manager coacht het team naar een hoger niveau, maar laat ze wel vrij. Micromanagement is echt not done. Want vind jij het prettig als er iemand elke minuut van de dag in je nek staat te hijgen en alles controleert wat je doet? Waarschijnlijk niet. Soft skills zijn daarnaast ook cruciaal voor managers. Luisteren, begrip tonen, wensen faciliteren, samenwerken, communiceren. Zomaar wat zaken die nodig zijn om een team effectief te managen. 

5. Samenwerken met anderen

Samenwerken is belangrijk in elke werkomgeving. Om dat te kunnen is het belangrijk dat je open communiceert met anderen. Ook is het handig als je weet wat de sterke en zwakke punten zijn van jou en je collega’s en hoe je met verschillende mensen omgaat. Natuurlijk gaat samenwerken niet met iedereen even makkelijk. Maar je komt echt heel ver als je voldoende rekening houdt met zowel jouw belangen als die van anderen.

6. Emotionele intelligentie

De ‘andere vorm van intelligentie’. Het begrijpen van emoties en jouw gedrag aan kunnen passen op basis van hoe anderen zich voelen. Vooral voor managers is deze vaardigheid onmisbaar, want zij faciliteren een heel team van mensen. Als je als manager een gebrekkige emotionele intelligentie hebt, zullen er weinig mensen zijn die naar tevredenheid in je team werken. Iedereen wil namelijk gehoord worden en het gevoel hebben dat zijn of haar wensen serieus genomen worden.  

7. Oordelen en beslissingen maken

Met steeds meer data tot onze beschikking is het lastiger om conclusies te trekken en beslissingen te maken. Mensen die dat efficiënt kunnen zijn belangrijk op de werkvloer om bedrijven de juiste richting op te helpen. Het is makkelijk om advies te geven over wat anderen moeten doen. Maar lang niet iedereen durft zelf verantwoordelijkheid te nemen om beslissingen te maken. 

8. Klantgerichtheid

Klantgerichtheid op de arbeidsmarkt draait om de wensen van jouw klanten centraal stellen. Als bedrijf verkoop je immers alleen producten of diensten als er ook vraag naar is. Weet jij wat de vraag van jouw klanten is? Schat je het niet alleen in, maar wéét je het ook? Bedrijven zitten te springen om mensen die dit in kaart brengen. 

9. Onderhandelen

Een van de dingen die automatisering nog niet heeft overgenomen is onderhandelen. Daar zijn wij mensen vooralsnog beter in. Bedrijven zijn op zoek naar echte onderhandelaars. De mensen die uiteenlopende belangen tegen elkaar kunnen afwegen, zonder de doelen van de verschillende partijen uit het oog te verliezen.  

10. Cognitieve flexibiliteit

Jouw brein is jouw sterke punt. Je schakelt en verwerkt informatie snel, verandert makkelijk mee met aanpassingen, brengt verschillende inzichten samen en staat open voor ideeën. Jij bent de verbindende factor in het bedrijf en met jouw analytisch vermogen zorg je voor verbeteringen.

Wat kun je met jouw vaardigheden op de arbeidsmarkt?

Staat er iets bij wat jij goed kan, maar weet je niet zeker welke baan daarbij past? Geen nood, daar helpen wij je bij. Workcity maakt gebruik van de tool Work Match, waarbij vaardigheden gekoppeld zijn aan beroepen. Door een vragenlijst in te vullen krijg je meer inzicht in wat er met jouw vaardigheden mogelijk is op de arbeidsmarkt. Los van jouw achtergrond of huidige beroep. Dat helpt je om breder te kijken bij het zoeken naar een nieuwe baan en daardoor iets te vinden wat beter bij je kwaliteiten past. 

We weten wat er speelt op de arbeidsmarkt en zijn op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Laat het ons gerust weten als je vragen hebt over jouw vaardigheden en kansen op de arbeidsmarkt. We staan voor je klaar. 

Translate »