fbpx

Gebruik van Workmatch door arbeidsdeskundigen.

Arbeidsdeskundigen kunnen op diverse momenten en vanuit verschillende hoedanigheden effectief gebruik maken van WorkMatch.

Een paar voorbeelden:

  • Bij de begeleiding van ziekteverzuim: al in een zeer vroeg stadium kun je met Workmatch vaststellen of het verzuim (mede?) gerelateerd is aan een verschil tussen beroepsvaardigheden en beroepseisen. En daar vervolgens een plan van aanpak op baseren.

Gebruik in dit geval de APK check (*) om eventuele te grote verschillen tussen de gevraagde beroepseisen en de beroepsvaardigheden van de cliënt in kaart te brengen. Het resultaat van de test geeft, indien nodig, ook alvast inzicht in de mogelijke alternatieven voor het geval de cliënt niet (meer) geschikt is om de oude functie naar behoren in te vullen. 

  • Bij het vinden van passende functies wanneer iemand is uitgevallen vanwege b.v. een fysiek probleem. Met de APK check (*) breng je snel verwante functies in beeld waarin de cliënt geen hinder ondervindt van een fysiek probleem. Je haalt ook beroepsvaardigheden boven tafel die in de “oude” functie niet werden benut. Je biedt op basis van deze informatie meer perspectieven aan.

De gebruikte items qua fysieke eisen en arbeidsomstandigheden zijn vergelijkbaar met het Claimbeoordelings- en Borgingssysteem (CBBS). Verschil: via WorkMatch krijg je meer functiemogelijkheden in beeld dan vanuit het CBBS.

  • Als je te maken krijgt met herplaatsing en het vaststellen van loonwaarde. Je gebruikt WorkMatch (of de achterliggende kennis nadat je de eendaagse basistraining hebt gevolgd) om in de eerste plaats er voor te zorgen dat de kandidaat in een functie wordt herplaatst die optimaal past bij zijn/haar beroepsvaardigheden. Niet alleen om zo het maximale rendement te bereiken in financiële zin. Vooral om te bewerkstelligen dat de cliënt zijn talenten optimaal kan inzetten. Je kunt hiervoor de FML check uitstekend gebruiken.
  • Als je te maken krijgt met het beoordelen van re-integratie trajecten (toetsing door UWV bijvoorbeeld). Je kunt via de FML check snel beoordelen of alle mogelijkheden voor een effectieve herplaatsing zijn benut.
  • Als je te maken krijgt met een loonsanctie. Je kunt met de FML check als basis bijvoorbeeld in kaart brengen of het salaris in de nieuwe functie in verhouding staat tot het salaris in de oude functie zich op een passend niveau bevindt. En daarmee een eventueel goed onderbouwd bezwaar maken tegen de loonsanctie.

(*) Waar de APK check is genoemd: voor functies waarvoor een opleidingsniveau lager dan MBO is vereist gebruik je de test VMBO, VMBO met >5 jaar werkervaring of de test voor werkenden zonder afgeronde opleiding.

Voor ondersteuning inzake de toepassingen onder 4) en 5) genoemd: neem contact ons op.

Zoals je ziet is Workmatch echt een gemeen(schappelijk) instrument voor de arbeidsdeskundige!

Thema WorkMatch voor Professionals
Translate »