Beroep onder de Loep
WorkCity bezoekt
industrieel ontwerper
Alexander Bannink
Producten mooier en slimmer maken!
Door bepaalde situaties krijgt een leven soms een bijzondere wending.
Dit geldt zeker voor Alexander Bannink, Productontwerper en Vormgever van beroep.
De beelden van de beroemde Turbotwin DAF (990 pk) die Jan de Rooy midden jaren tachtig soepel richting het eindpunt van de woestijnrally Parijs – Dakar stuurde maakte een onuitwisbare indruk op de toen nog 9 jarige jongen uit Heemstede. Dit wilde hij ook. Niet als piloot achter het stuur maar als bedenker van nieuwe modellen voor Van Doorne’s Automobielfabriek N.V.. Hij deelde zijn fascinatie met z’n vader Bob die hem sindsdien in alles heeft gestimuleerd zijn droomberoep te bereiken. We spreken met de ondertussen 44 jarige ontwerper op het terras van SMAAK vlakbij zijn ontwerpstudio Industrial Design Studio ABID gevestigd op het MAAK terrein in Haarlem.

Foto: P. Kemps

foto: United Photos | Paul Vreeker
Wat is er nodig om een succesvolle ontwerper te worden?
Doorzettingsvermogen, passie, een creatieve geest en natuurlijk ook wel enig talent zijn de basis ingrediënten voor een succesvolle start geweest. Alexander weet niet of dat in algemene zin voor iedereen geldt maar voor hem werkt dit zo. Uren heeft hij zitten schetsen en tekenen. Blijven oefenen tot het beeld in je hoofd exact zo op papier komt te staan. ‘Je moet je ontwerp skills eerst ontwikkelen maar daarna zeker ook blijven onderhouden’, aldus de gedreven ontwerper.
‘Het vak speelt zich af op het snijvlak techniek, esthetiek en marketing. Aan het eind van de rit moet je een mooi en functioneel product afleveren waar iedereen blij van wordt. De opdrachtgever en de gebruiker. Dan heb je het goed gedaan.’
Doordat Alexander naast een IPO (Industrieel Product Ontwerpen) achtergrond ook een algemeen werktuigbouwkundig opleiding heeft gevolgd is hij een ideale gesprekspartner voor de engineers. Ze spreken elkaars taal en begrijpen elkaar.

De Grote Beurt – Veronica
Een bijzondere fase in de loopbaan van Alexander was zijn creatieve bijdrage aan het TV programma De Grote Beurt van Veronica. Daar kreeg een particuliere autobezitter de kans zijn ‘oude tuffer’ te laten ombouwen tot een ‘vette bak’. Voor het creëren van een dergelijke restyled masterpiece werd werkelijk bijna alles uit de kast getrokken.
Alexander was verantwoordelijk voor het complete re- design en een team van technisch specialisten zorgde binnen de gestelde tijd voor complete make-over van de bolide.
Na zo’n 90 afleveringen en 135 ontwerpen kwam er een einde aan dit legendarische programma. “Het was elke keer weer een topwedstrijd spelen, de tijdsdruk waaronder we dingen voor elkaar moesten krijgen was groot maar dankzij in de samenwerking met een geweldig team lukte het elke toch elke keer weer een spetterende voiture te bouwen. Een super gave tijd, ik kijk er met veel plezier op terug”
Alexander is afgestudeerd bij het DAF Design Center. Het fameuze ‘cirkeltje rond’ dus. Na het design center van DAF kwam Alexander terecht bij Enthoven Associates in Antwerpen waar hij betrokken was bij het ontwerpen van treinen en trams.
In 2003 werd ABID opgericht met als eerste klus rapid prototyping introduceren op de R&D afdeling van Mars Nederland in Veghel
Visual links: sneak preview glamping XL extended Camper


"Gewoon lekker schetsen, creëren en een nieuwe perspectief voor je klant bedenken"

Industrial Design Studio ABID
Na de mooie jaren als lead designer bij De Grote Beurt wordt de focus gelegd op andere projecten. In 2010 werd hij door de kunstacademie gevraagd bij het ontwerp van een waterstofauto voor de Shell Eco Marathon wat resulteerde in het winnen van de Designprijs op de AutoRAI.
Later werd deze vergelijkbare samenwerking voortgezet door als gastdocent toe te treden tot het team van Zuyd-Hogeschool in Heerlen en het formula student project. een internationale design competitie voor studenten om de titel van ‘beste raceauto’ die moet voldoen aan eisen van engineering design, business presentatie en sustainability.
“Het mooie van mijn vak is dat je met een open mind naar nieuwe ontwikkelen kijkt. deze als het ware omarmt en ermee aan de slag gaat. Bij ons is er sprake van een constante stroom van creative ideeën. We gebruiken de strikte productontwikkeling methode en een design thinking hybride om te komen tot een structuur van denken-maken-doen. We schuwen het experiment niet want zo kom je tot een sterker eindresultaat.
Zo hebben we geholpen met wervingscampagne voor Defensie. Meedenken achter de schermen hoe je Defensie, als een van de grootste werkgevers in Nederland, ook voor de nieuwe lichting jongeren als aantrekkelijke werkgever in beeld kunnen brengen.
Maar ook hebben we gewerkt aan een hulpmiddel voor ouderen met een beperking aan de handen. Hieruit voortgekomen is de ontwikkeling van een 5 assige printunit in eigen beheer.
Een ander succesvol traject is het ontwerp van een high tech mini onderzeer die we mochten ontwerpen voor U-Boat Worx, het NEMO ontwerp is later nog is bekroond met Red Dot Best of the Best Concept Award 2020. Een niet alledaagse opdracht maar ontzettend leuk om te doen. Hierbij kon ik weer teruggrijpen op mijn skills uit mijn begin jaren als ontwerper.
Gewoon lekker schetsen, creëren en een nieuwe perspectief voor je klant bedenken.
Uitbreiding van activiteiten
In Studio ABID wordt zoals dat heet nog steeds ‘uit de hand’ geschetst maar natuurlijk worden ook de nieuwste digitale tools gebruikt. Als klant kun je in elke fase van de productontwikkeling instappen. Wij vinden de concept fase zelf het leukste. Samen met de opdrachtgever een idee uitwerken dat kan leiden tot een succesvolle pitch van een innovatief product of verbeterde versie van een bestaand product.
Maar we doen ook kleine klussen en bieden tegenwoordig zelf een flex schil aan voor diegene die dat wenst. Wij zorgen voor ontwerp specialisten die bij klanten ingezet kunnen worden. Dit kan onder toezicht van ABID plaatsvinden maar dat hoeft niet perse. ABID is een samenwerking aangegaan met een partij die dit al jaren faciliteert met een groot netwerk aan professionele ontwerpers, designers en engineers. Dus ook voor organisaties die alleen maar een tijdelijke capaciteitsbehoefte hebben kunnen we, door snel op te schalen, gerichte personele ondersteuning bieden.

Werken als ontwerper? Werken in de techniek? Bekijk ook onze vacatures!


Ruimte voor het nieuwe talent.
Het beroep van Industrieel Product Ontwerper is een prachtig beroep. Het beroep ontwikkelt zich snel. Sinds het – Jan de Rooy moment – is er al veel veranderd. Vooral de voortschrijdende digitalisering heeft het beroep van industrieel ontwerper ongekende mogelijkheden gebracht.
Alexander is trots op z’n beroep en draagt dit ook uit. Door regelmatig gastlessen te geven op scholen inspireert hij de ontwerpers van morgen na te denken over functie en vorm. Maar ook door inspiratiesessies te geven in het bedrijfsleven en bij de overheid brengt hij het vak onder de aandacht. Een vak waarmee we dagelijks te maken hebben zonder het ons te realiseren. Aan bijna alle spullen die we dagelijks gebruiken heeft een designer ooit gezegd dat het creatieve proces hiermee is afgerond. ‘Een prachtig vak en een boeiend beroep’, aldus Alexander Bannink tenslotte.
Wil je zelf eens kijken of je over de juiste skills bezit doe dan eens een vaardigheden check. Zoek tussen de functies naar Industrieel Product Ontwerper en ontdek welke skills jij nodig hebt.
Tools en technieken die bij ABID worden gebruikt:
-
product strategie bepalen
-
doelgroep analyse
-
brainstorm sessies
-
design thinking sessies
-
creatieve sessies
-
mood-board creatie en vision-board creatie
-
idee schetsen
-
concept uitwerking
-
3D modeleren
-
3D engineering
-
project management
-
digitale fabricage
-
3D printen groot formaat
-
prototype bouw