Overstapberoepen: welke kansrijke baan past bij jou?

Als het lastig is om werk te vinden in jouw beroep, dan kun je overwegen om een carrièreswitch te maken. Om het overstappen makkelijker te maken heeft het UWV overstapberoepen gedefinieerd. Alternatieve beroepen die meer kans op werk bieden. Maar dat klinkt makkelijker dan het is. Als tegenhanger introduceert WorkCity daarom overstapsectoren. Deze bieden meer ruimte voor het individu in de zoektocht naar passend werk. In deze blog leggen we uit wat deze overstapsectoren zijn en hoe ze je helpen met het vinden van de baan die bij je past.

Lastige beroepen om werk in te vinden

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Zo zorgt de coronacrisis voor ongekende verschuivingen op de arbeidsmarkt. Hele sectoren zijn bijna verdwenen in slechts een paar maanden tijd. En robots en computers nemen door technologische ontwikkelingen steeds meer banen over. Wil je meer weten over deze veranderingen? Lees dan onze eerdere blogs eens terug: 

Het resultaat van deze ontwikkelingen is dat er nieuwe banen ontstaan en bestaande banen veranderen of zelfs helemaal verdwijnen. Neem bijvoorbeeld administratief werk. Dit wordt steeds vaker vervangen door slimme software en computersystemen. Het aantal banen voor administratief medewerkers neemt af, maar er zijn nog altijd veel mensen op zoek naar administratief werk. Een lastig beroep om werk in te vinden dus. In zulke gevallen is het handig om na te denken over ander werk. Dit kan zelfs in een hele andere sector zijn. 

Overstapberoepen

Om het overstappen tussen beroepen makkelijker te maken heeft het UWV overstapberoepen gepubliceerd. Dit zijn alternatieve beroepen voor 54 banen waarin het nu lastig is om werk te vinden. De overstapberoepen zijn gebaseerd op de overstappen die mensen de afgelopen jaren hebben gemaakt. Ook bieden deze beroepen meer kans op werk. Een mooi initiatief, want het helpt mensen om andere mogelijkheden op de arbeidsmarkt te ontdekken. 

Er worden bijvoorbeeld vier administratieve banen genoemd waarin het lastig is om werk te vinden: ondersteunende secretariële medewerkers, archiefmedewerkers, juridische secretaresses en medisch secretaresses. Voor elk van deze banen zijn vervolgens vijf overstapberoepen bepaald. Zo zijn de overstapberoepen van juridische secretaresses:

  • Juridisch medewerkers
  • Medewerkers klantcontact
  • Commercieel medewerkers binnendienst
  • Schadebehandelaars
  • Incassomedewerkers

Dit klinkt een beetje rechttoe rechtaan, maar dat is het natuurlijk niet. Beginnen met een nieuwe baan kent ontzettend veel uitdagingen, zelfs als je hetzelfde soort werk gaat doen. Het is nog lastiger als je in een andere sector opnieuw gaat beginnen. Soms kan het bijvoorbeeld nodig zijn om je eerst te laten omscholen zodat je over de juiste kennis beschikt.

De overstapberoepen zijn niet de enige mogelijkheden voor mensen om succesvol over te stappen. Het is belangrijk dat jouw vaardigheden passen bij je nieuwe functie, waardoor je goed tot je recht komt in je nieuwe baan. En dat is waar overstapberoepen nog te weinig rekening mee houden. 

Overstapsectoren in plaats van overstapberoepen

Hoewel de overstapberoepen een mooi uitgangspunt bieden, zijn deze erg specifiek en niet gericht op het individu. Sommige juridisch secretaresses zullen fantastische schadebehandelaars zijn. Maar dat geldt niet voor iedereen. Zo wek je bij werkzoekenden verwachtingen die niet altijd haalbaar zijn en neemt de kans op een mismatch toe. 

Daarom hebben we bij WorkCity overstapsectoren gedefinieerd. Hiermee laten we bewegingen van mensen tussen de verschillende sectoren op de arbeidsmarkt zien. Dat geeft richting aan de zoektocht naar een nieuwe baan, maar nog geen definitief eindpunt. In de tabel hieronder zijn deze overstapsectoren weergegeven. 

VanNaar
Landbouw, bosbouw en visserijBouwnijverheid
MetalektroBouwnijverheid, Handel, retail, overheid en ICT, Overige dienstverlening
BouwnijverheidMetalektro, Handel, Retail, Overheid en ICTOverige Dienstverlening
Chemie en voedingOnderwijs en gezondheid
HorecaHandel, retail, overheid en ICT, Overige dienstverlening
Handel, retail, overheid en ICTHoreca, Onderwijs en gezondheid
Onderwijs en gezondheidHoreca, Handel, retail, overheid en ICT, Overige dienstverlening
VerkeerBouwnijverheid, Handel, retail, overheid en ICT, Overige dienstverlening
Overige dienstverleningMetalektro, Bouwnijverheid, Horeca, Handel, retail, overheid en ICT, Onderwijs en gezondheid

Uit de tabel blijkt onder andere dat mensen die in de horeca werken een grotere kans hebben om een nieuwe baan te vinden in de sectoren handel, retail, overheid en ICT en overige dienstverlening. En ook dat bijvoorbeeld de sectoren landbouw, bosbouw en visserij en verkeer minder passend zijn. Met behulp van de overstapsectoren kun je in voor jou relevante sectoren op zoek naar een baan die past bij jouw vaardigheden.

Uiteraard moet je met overstappen ook rekening houden met hoe kansrijk de sector is. De horeca wordt hier als overstapsector genoemd, maar daar is op dit moment weinig werk in te vinden. Je kunt dan beter kiezen voor een andere sector met genoeg werkgelegenheid. En als de horeca in de toekomst weer aantrekt, dan liggen daar weer kansen. 

Stem de baan af op het individu, niet de massa

Wat sluit er over het algemeen goed aan bij mensen die ook in jouw sector werken? Dat is een vraag die zowel door de overstapberoepen als overstapsectoren wordt beantwoord. Maar daar houden de overstapberoepen op. 

De overstapsectoren bieden daarentegen de ruimte om te kijken naar wat er past bij het individu. Daardoor wordt de kans op een mismatch kleiner. Wat past er bij jou als persoon? Welke vaardigheden heb je en wat kan je daarmee op de arbeidsmarkt? Dit zijn noodzakelijke vragen om passend werk te vinden. Met de antwoorden op die vragen kun je op zoek naar een baan die bij je past in voor jou kansrijke sectoren.

Ben je ook op zoek naar een baan die bij je past? Dan raden we de tool WorkMatch aan. Hiermee kun je, onafhankelijk van de sector waarin je werkt, uitzoeken welke banen bij jouw vaardigheden passen. Er zijn meer dan 25.000 mogelijke resultaten, dus er zit ongetwijfeld een baan bij die jou op het lijf geschreven is. Doe nu de test en kom erachter wat bij jou past!

Wil je als professional liever zelf analyses maken over welke mogelijkheden iemand heeft op de arbeidsmarkt? Dan is onze training Inzicht in beroepsvaardigheden wat voor jou. Hierin leer je hoe je een passende baan vindt voor iemand, op basis van onze bewezen methodologie. Nieuwsgierig? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer.