fbpx

Personeel zoeken lastig? Vis eens in die andere vijver!

Personeel zoeken is lastig. En al helemaal tijdens een krappe arbeidsmarkt. Want ja, ondanks de coronacrisis is daar nog steeds sprake van. Hoe je dan toch geschikt personeel vindt? Door buiten de gebaande paden te kijken en eens ergens anders naar personeel te zoeken. Durf jij te kiezen voor nieuwe mogelijkheden? 

Vissen in dezelfde vijver

Beeld je eens in. Het is zondagmiddag en je besluit te gaan vissen. Je gaat naar je vertrouwde plek. Maar die is ook razend populair onder andere vissers, je concurrenten. En hierdoor ondertussen al aardig leeggevist. De kans dat je wat vangt is dus niet zo groot. Het is tijd om te verkassen. Op zoek naar een locatie met meer kans op resultaat. Wij hebben die mooie stek voor je gevonden. Waar kies jij voor? Ga je voor vertrouwd met een kleine kans, of kies je voor onbekend terrein met hoopvol perspectief? 

Misschien had je de metafoor al in de gaten, want personeel zoeken voelt soms een beetje als vissen. Bedrijven zoeken vaak op dezelfde plek naar nieuw personeel. Wie wint er? Degene met het beste aas? Met de mooiste hengel? En tegen hoeveel concurrenten moet je het eigenlijk opnemen? Want een krappe arbeidsmarkt maakt personeel zoeken nog lastiger. Het aanbod van vacatures is dan dus relatief groot ten opzichte van het aantal werkzoekenden. Tijd om eerst eens te kijken naar hoe het er nu voor staat met de krapte op de arbeidsmarkt. 

Krappe arbeidsmarkt

De ontslagen, steunpakketten en werkloosheidscijfers vliegen je in deze coronatijd om de oren. Het lijkt soms alsof het dramatisch slecht gaat op de arbeidsmarkt. Maar laten we eens naar de huidige cijfers van het CBS kijken. Hoewel de echte gevolgen van corona nog moeten komen, is de werkloosheid in Nederland op dit moment lager dan gemiddeld. In het tweede kwartaal van 2020 steeg het aantal werklozen met 72 duizend (26 procent) naar een totaal van 349 duizend. Vergelijk dat eens met het dieptepunt in 2014, toen er bijna 700 duizend werklozen waren. Dat is nog niet aan de orde.  

Hetzelfde beeld zien we bij de openstaande vacatures. In 2013 waren er maar 14 vacatures per 100 werklozen, een hele ruime arbeidsmarkt dus. In het begin van 2020 waren er 81 vacatures per 100 werklozen, en inmiddels zijn dat er 57. Het aantal vacatures nam dit jaar snel af, maar de krapte is nog altijd hoger dan gemiddeld. Personeel vinden voor openstaande vacatures is dus zeker niet vanzelfsprekend.

En uiteraard blijft het ook nog de vraag of de werkzoekenden wel aansluiten bij de vacatures. Zeker nu er verschuivingen plaatsvinden in hele sectoren als gevolg van de coronacrisis, zoals we eerder al uitlegden in deze blog. Sommige sectoren hebben zwaar te lijden onder de crisis, maar andere sectoren groeien juist. Dat heeft invloed op de groep werkzoekenden. Veel van hen hebben daardoor een vergelijkbare werkachtergrond. Dat is helemaal niet erg, maar dan moeten ze wel in beeld komen bij de werkgevers die personeel zoeken. 

Personeel zoeken

Verrassend veel werkgevers kiezen ervoor om op de oude vertrouwde stek te blijven zoeken naar personeel. Het liefst heeft hun kandidaat ervaring in dezelfde sector en relevante diploma’s. En als het meezit ook nog eens vergelijkbare branche-ervaring. Maar er zijn niet zoveel mensen die daaraan voldoen, en alle concurrenten zoeken ook in die sector. Dan is het lastig om jezelf te onderscheiden. Iedereen vist in dezelfde, lege vijver. 

Het is tijd om in die andere vijver te gaan vissen. Misschien onbekend terrein voor jou, maar niet voor ons. Wij weten namelijk wel welke vissen er in die andere vijver zwemmen. En of dat past bij wat jij nodig hebt. 

Als je werkervaring en diploma’s loslaat, krijg je de kans om te kijken naar wat iemand daadwerkelijk kan. Die vaardigheden en talenten zet je vervolgens in voor je bedrijf. Een nuttigere aanpak dan alleen focussen op ervaring en kennis. Lees vooral onze blog over de skills based arbeidsmarkt als je hier meer over wilt weten.

Wij hebben in kaart gebracht welke vaardigheden er nodig zijn voor welke functies. En wat blijkt? Voor sommige uiteenlopende banen in hele verschillende sectoren heb je precies dezelfde vaardigheden nodig. Jouw toekomstige werknemers beheersen de benodigde vaardigheden al, jij moet ze alleen de kennis van het werkveld bijbrengen. En een mooi opleidingsprogramma is ook gelijk een motivatie voor potentiële werknemers om voor jouw bedrijf te kiezen. Een manier om je te onderscheiden van al die andere werkgevers dus. 

Durf jij te kiezen voor nieuwe mogelijkheden?

Wat is jouw ervaring tot nu toe met het zoeken naar personeel? Zit jij je net als al die andere werkgevers blind te staren op je eigen sector? En weet je jezelf daarin te onderscheiden? Of is het toch wat lastiger dan verwacht? En heb je eigenlijk al wel eens overwogen om ergens anders te kijken?

We praten graag met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Met onze applicatie WorkMatch krijgen we snel inzicht in alternatieve kandidaten voor openstaande vacature(s). Buiten de gestelde kaders en op basis van vaardigheden. Zoek je nieuw personeel en wil je weten welke kansen je nu nog laat liggen? Bel of mail ons dan eens. We kunnen je helpen.

Translate »