WorkMatch voor Professionals (6)
WorkMatch voor de Re-integratie consulent
Een re-integratieconsulent begeleidt mensen die door een beperking, ziekte of handicap moeilijk passend werk vinden. Het doel hiervan is re-integratie in het arbeidsproces dan wel een andere vorm van participatie. Een re-integratieconsulent stelt hiertoe samen met de cliënt een plan op wat stap voor stap moet leiden tot het vinden van werk, passend bij de kennis, mogelijkheden en vaardigheden van de cliënt.
Kerntaken samengevat: terug naar arbeidsproces of participatie en een plan van aanpak maken, passend bij o.a. de beroepsvaardigheden van de cliënt.
WorkMatch brengt de beroepsvaardigheden van een cliënt in beeld. En met de beroepsvaardigheden ook de functies die je daarmee kunt uitoefenen. Vaak zijn dat er heel veel (enkele duizenden!), maar we hebben ze gerubriceerd. Om samen met de cliënt nog nauwkeuriger een selectie te kunnen maken.
Enkele voorbeelden uit de praktijk:
1.0 Werk-Fit trajecten
Toepassing Workmatch voor mensen die langdurig uit het arbeidsproces zijn geweest.
Situatie en toepassing:
1.1) Als er sprake is van relevante werkervaring gebruik je de APK-check.
1.2) In het geval van het ontbreken van relevante werkervaring gebruik je de Beroepsvaardigheden check.
Het verschil: de APK-check laat ook een vergelijking zien met de beroepsvaardigheden die in een vorige functie van toepassing waren. De beroepsvaardighedencheck doet dat niet. Beide testen geven inzicht in de beroepsvaardigheden van een persoon en de beroepen waarin die beroepsvaardigheden optimaal kunnen worden ingezet.
Toepassing: deze selectie is de basis voor het plan van aanpak. Voor ook het professionele advies aan de cliënt: wat wel en wat niet. En waarom niet.
Zo breng je als professional kennis in waarmee je de cliënt optimaal ondersteunt. Cliënten kunnen wensen hebben die gebaseerd zijn op “via via”-informatie (kom bij ons werken, leuk bedrijf). Als een cliënt zelf een idee heeft waarvan je als professional denkt dat het niet passend is, dan biedt Workmatch de juiste informatie om aan te geven waarom de gedachte van de cliënt niet de beste oplossing is.
2.0 2e spoor traject
Toepassing van WorkMatch voor functies vinden buiten de eigen organisatie:
Uw cliënt is langdurig ziek en kan hierdoor zijn of haar functie niet meer uitoefenen. Binnen de organisatie van uw opdrachtgever is geen alternatief beschikbaar. Volgens de Wet verbetering poortwachter (Wvp) heeft uw opdrachtgever gevraagd te zoeken naar een passende functie buiten uw organisatie: 2e spoor re-integratie.
Situatie en toepassing:
2.1) Cliënt kan verder op basis van zijn oude beroepsvaardigheden en heeft verder geen beperkingen (Outplacement)
Gebruik de FML-check om snel inzicht te krijgen welke beroepen en functiesoorten op de arbeidsmarkt aansluiten bij de beroepsvaardigheden van je cliënt.
2.2) Cliënt kan verder op basis van zijn oude beroepsvaardigheden maar heeft ook lichamelijk of psychische beperkingen
Je bent als coach er van overtuigd dat de cliënt al zijn beroepsvaardigheden heeft toegepast in zijn “oude” functie. Gebruik dan de FML-check en filter (op basis van de door b.v. een bedrijfsarts aangegeven beperkingen) alle functies weg die niet geschikt zijn in relatie tot de aangegeven beperkingen.
2.3) Cliënt kan verder op basis van aangepaste beroepsvaardigheden en heeft geen lichamelijk of psychische beperkingen. (Outplacement+)
Vermoed je dat de cliënt over andere beroepsvaardigheden beschikt dan strikt werden gebruikt in de “oude” functie en de cliënt wil die graag gebruiken in een nieuwe functie, gebruik dan de APK-check (of een van de VMBO-checks, afhankelijk van het opleidingsniveau (*)).Vermoed je dat de cliënt over andere beroepsvaardigheden beschikt dan strikt werden gebruikt in de “oude” functie en de cliënt wil die graag gebruiken in een nieuwe functie, gebruik dan de APK-check (of een van de VMBO-checks, afhankelijk van het opleidingsniveau (*)).
2.4) Cliënt kan verder op basis van aangepaste beroepsvaardigheden maar heeft ook lichamelijk of psychische beperkingen.
Vermoed je dat de cliënt over andere beroepsvaardigheden beschikt dan strikt werden gebruikt in de “oude” functie en de cliënt wil die graag gebruiken in een nieuwe functie, gebruik dan de APK-check (of een van de VMBO-checks, afhankelijk van het opleidingsniveau (*)). Gebruik het filter om binnen het eerste overzicht van passende functies alle functies weg te filteren die waarschijnlijk niet kunnen worden beoefend met de gegeven lichamelijke of psychische beperkingen.
Met de ondersteuning van WorkMatch heb je een extra instrument om te adviseren!
(*) Opleidingsniveau: op basis van werkervaring kan dit hoger zijn dan strikt op basis van een eerder behaald diploma. Gebruik het hoogste niveau.
Opmerking:
Soms staan in de uitkomst van een check veel beroepsnamen die een cliënt niet kent of die niet interessant worden gevonden.
Alle voorbeelden staan gegroepeerd naar functiesoorten. In vrijwel alle gevallen staan daar functiesoorten bij die een cliënt wel interessant lijken. Focus dan op 1 of 2 functiesoorten en gebruik één van de beroepen die bij die functiesoort worden genoemd als nieuwe ingang voor een FML-check. Deze “nieuwe” ingang in de beroepenwereld biedt een extra mogelijkheid om meer beroepen in beeld te krijgen die passen bij het interesseveld van de cliënt.
3.0 Vrijwilligers vacatures
Toepassing WorkMatch voor mensen die kunnen re-integreren via vrijwilligers werk.
Situatie en toepassing:
3.1) WorkMatch wordt ook probaat ingezet om de beroepsvaardigheden van werkzoekenden op peil te houden of verder te ontwikkelen door gebruik te maken van vrijwilligersvacatures.
Hoe WorkMatch hierbij toe te passen: Als een cliënt een check heeft uitgevoerd heb je in een spindiagram een beeld van de beroepsvaardigheden van de cliënt. Voer vervolgens de beroepsnaam van een vrijwilligersvacature (waarvan je vermoed dat daarmee passende werkervaring kan worden opgedaan) als referentiefunctie in bij een FML check. Vergelijk het spindiagram uit deze check met die uit de eerdere check. Als niet alle beroepsvaardigheden overeenkomen: check welke wel en ga na of binnen de context van de vrijwilligersvacature deeltaken kunnen worden beoefend die aansluiten bij de beroepsvaardigheden.
Als HR-professional krijg je o.a. te maken met werving en selectie, interne doorstroming (promotie, demotie), spontane sollicitaties, ontslag, ziekteverzuim, mogelijk ook functioneringsgesprekken, loopbaanontwikkeling, talentontwikkeling, persoonlijke ontwikkelingsplannen.
Zomaar enkele facetten waarbij je Workmatch kunt gebruiken. Zicht op vereiste en aangeboden beroepsvaardigheden. Welke kandidaat past het best?
Enkele toepassingen uitgelicht:
1) Functiebeschrijving
Stel een pakkende advertentie op voor een vacature. Gebruik daarin ook de belangrijkste eisen qua beroepsvaardigheden. Zodat je voornamelijk sollicitanten krijgt die op dat punt geschikt zijn. Scheelt veel tijd!!
Toepassing WorkMatch: gebruik de FML check en voer de naam van de vacante functie in. Kijk in het spindiagram in het rapport dat wordt gegenereerd wat de belangrijkste beroepseisen zijn. Selecteer er maximaal drie. Gebruik als basis voor de vacature tekst de taakomschrijvingen waarbij die drie vaardigheden zijn vereist.
2) Werving & Selectie
Maak een snelle en zorgvuldige selectie uit kandidaten die zich hebben gemeld voor een vacature. Selecteer eerst op overeenkomst qua beroepseisen en beroepsvaardigheden.
Toepassing WorkMatch: gebruik de FML check. Voer de naam van de vacature in. Je krijgt een rapport met daarin maximaal 150 namen van verwante functies. Staat de beroepservaring van een sollicitant er niet bij, dan is dat waarschijnlijk geen geschikte kandidaat voor de functie.
3) Open sollicitaties
Maak een snelle en zorgvuldige selectie uit spontane sollicitaties. Voorkom dat je de kandidaat mist die juist goed had kunnen gebruiken.
Toepassing WorkMatch gebruik de FML check. Voer de naam van de vacature in. Je krijgt een rapport met daarin maximaal 150 namen van verwante functies. Staat de beroepservaring van een sollicitant er niet bij, dan is dat waarschijnlijk geen geschikte kandidaat voor de functie.
4) Preventief ziekteverzuim voorkomen
Voorkom ziekteverzuim omdat medewerkers, b.v. omdat ze ouder worden, sommige beroepsvaardigheden niet meer op een bepaald niveau kunnen uitoefenen. Vindt alternatieven binnen of buiten je bedrijf voordat er echt sprake is van uitval!
Toepassing WorkMatch: voer jaarlijks een APK-check uit. In het spindiagram van de rapportage kun je zien of er (te) grote verschillen bestaan tussen vereiste en beroepsvaardigheden en de vaardigheden van de medewerker.
5) Loonsancties voorkomen!
Voorkom een loonsanctie van UWV omdat ziekteverzuimbegeleiding (in de ogen van UWV) niet goed is verlopen. Met kennis van en gebruik van de mogelijkheden van Workmatch gaat dat je niet overkomen!
Toepassing WorkMatch: gebruik de Loopbaan APK. Voer de functienaam in van de persoon die is uitgevallen en voer de test uit (dit kan de uitgevallen persoon zelfstandig uitvoeren of samen met de leidinggevende of HR manager). Check in het spindiagram in het rapport op welke punten er een (te groot) verschil is tussen de beroepsvaardigheden (van de medewerker) en de beroepseisen (behorende bij de functie). En verkrijg zo ook alvast een ruim overzicht van passende alternatieven, voor het geval dat …. Gebruik voor functies waarvoor een lager opleidingsniveau dan een MBO-diploma is vereist een van de VMBO testen.
6) Krijg je te maken met moeilijk vervulbare vacatures?
Met WorkMatch krijg je snel in beeld waar je kunt zoeken om kandidaten te vinden die minimaal over beroepsvaardigheden beschikken die nodig zijn om de vacante functie in te vullen!
Toepassing WorkMatch: maak met behulp van de FML check snel een overzicht van functies die verwant zijn aan de openstaande vacature. Check op sites waar sollicitanten staan geregistreerd of daar personen tussen zitten die werkervaring hebben in een verwante functie. Overigens, mocht je dat willen: WorkCity heeft gekwalificeerde kennis op HR-gebied in huis en kan dit werk voor jou verrichten. Vraag vrijblijvend een offerte aan.
Training in gebruik WorkMatch:
Zeker voor de HR-professional adviseren we een eendaagse basistraining. Deze kennis helpt je om de uitkomsten van de rapportages beter te kunnen interpreteren en beter toe te passen in je praktijk.
Mocht je te maken krijgen met het moeten opstellen van functiebeschrijvingen binnen een bedrijf, dat heb je met de kennis uit de training een goede basis om daar vorm aan te geven. Op een wijze waarmee je de functies in jouw bedrijf optimaal kunt vergelijken met alle functies in andere bedrijven en bedrijfssectoren!
Voor een Loopbaancoach is talentontwikkeling van een cliënt een belangrijk item.
Daarbij gebruiken Loopbaancoaches allerlei methodes en testen om de interesses, de talenten, de motivatie, maar ook passende beroepen in beeld te brengen.
Onderdeel van talentontwikkeling is het optimaal kunnen benutten van de beroepsvaardigheden van de client. En daarmee ook het duiden van passende beroepen. Of, als je al werkervaring hebt, bij het uitstippelen van je carrière pad.
Workmatch geeft je als Loopbaancoach snel inzicht in de talenten van een cliënt qua beroepsvaardigheden. En alle functies waarin je die vaardigheden optimaal kunt toepassen.
Omdat we de beroepsvaardigheden en de beroepseisen op een uniforme manier in beeld brengen.
Ongeacht het opleidingsniveau van een cliënt.
Vanuit de praktijk van Loopbaancoaches weten we dat dit een uitstekende basis is om een ontwikkelingsplan op te baseren. Of te adviseren over een passende studierichting.
Hoe? We geven twee voorbeelden.
Voorbeeld 1: Studie advies.
Gebruik de beroepsvaardigheden test om een groot scala aan functies en functiesoorten in kaart te brengen die aansluiten bij te beroepsvaardigheden van de cliënt. Gebruik die informatie om de cliënt te adviseren over studierichtingen (meestal zijn er diverse opties).
Voorbeeld 2: Carrière pad.
Gebruik de APK-check en krijg inzicht, door middel van een spingrafiek, in de overeenkomsten en verschillen tussen de beroepsvaardigheden van de cliënt en de beroepseisen van de huidige functie. Je krijgt eveneens een overzicht van een groot aantal functiesoorten en functies die aansluiten bij de beroepsvaardigheden van de cliënt.
Wil je voor een specifieke functie uit de lijst checken op welke punten (vaardigheden) die functie beter aansluit, en een goede stap in de carrière is, gebruik dan de FML-check.
In alle gevallen krijg je ook informatie over hoe de beroepsvaardigheden van de cliënt zich verhouden tot de gemiddelde waarden op zijn/haar beroepsniveau.
Dat geeft snel inzicht over in hoeverre het verstandig is een carrièreswitch te maken naar een hoger beroepsniveau dan wel op hetzelfde beroepsniveau een beroep te vinden waarin de beroepsvaardigheden (of specifiek bepaalde beroeps-vaardigheden) optimaal worden benut.
Let wel: we hebben hier twee testmogelijkheden genoemd. Specifiek voor mensen met een meer praktisch opleidingsniveau hebben we drie aparte, snelle testen beschikbaar. Maar de werking is hetzelfde als hierboven beschreven.
Voor meer WorkMatch toepassingsalternatieven kijk ook bij de uitgebreide toelichting onder de re-integratie professional.
Je hebt als Loopbaancoach met Workmatch een extra, snel toepasbaar, instrument om adviezen goed te onderbouwen.
Workmatch laat mogelijkheden zien die vaak heel verrassend zijn. Waar je niet direct aan had gedacht. En snel zicht op mogelijkheden werkt positiever dan urenlang puzzelen om mogelijkheden te ontdekken!
Gebruik van Workmatch door arbeidsdeskundigen.
Arbeidsdeskundigen kunnen op diverse momenten en vanuit verschillende hoedanigheden effectief gebruik maken van WorkMatch.
Een paar voorbeelden:
- Bij de begeleiding van ziekteverzuim: al in een zeer vroeg stadium kun je met Workmatch vaststellen of het verzuim (mede?) gerelateerd is aan een verschil tussen beroepsvaardigheden en beroepseisen. En daar vervolgens een plan van aanpak op baseren.
Gebruik in dit geval de APK check (*) om eventuele te grote verschillen tussen de gevraagde beroepseisen en de beroepsvaardigheden van de cliënt in kaart te brengen. Het resultaat van de test geeft, indien nodig, ook alvast inzicht in de mogelijke alternatieven voor het geval de cliënt niet (meer) geschikt is om de oude functie naar behoren in te vullen.
- Bij het vinden van passende functies wanneer iemand is uitgevallen vanwege b.v. een fysiek probleem. Met de APK check (*) breng je snel verwante functies in beeld waarin de cliënt geen hinder ondervindt van een fysiek probleem. Je haalt ook beroepsvaardigheden boven tafel die in de “oude” functie niet werden benut. Je biedt op basis van deze informatie meer perspectieven aan.
De gebruikte items qua fysieke eisen en arbeidsomstandigheden zijn vergelijkbaar met het Claimbeoordelings- en Borgingssysteem (CBBS). Verschil: via WorkMatch krijg je meer functiemogelijkheden in beeld dan vanuit het CBBS.
- Als je te maken krijgt met herplaatsing en het vaststellen van loonwaarde. Je gebruikt WorkMatch (of de achterliggende kennis nadat je de eendaagse basistraining hebt gevolgd) om in de eerste plaats er voor te zorgen dat de kandidaat in een functie wordt herplaatst die optimaal past bij zijn/haar beroepsvaardigheden. Niet alleen om zo het maximale rendement te bereiken in financiële zin. Vooral om te bewerkstelligen dat de cliënt zijn talenten optimaal kan inzetten. Je kunt hiervoor de FML check uitstekend gebruiken.
- Als je te maken krijgt met het beoordelen van re-integratie trajecten (toetsing door UWV bijvoorbeeld). Je kunt via de FML check snel beoordelen of alle mogelijkheden voor een effectieve herplaatsing zijn benut.
- Als je te maken krijgt met een loonsanctie. Je kunt met de FML check als basis bijvoorbeeld in kaart brengen of het salaris in de nieuwe functie in verhouding staat tot het salaris in de oude functie zich op een passend niveau bevindt. En daarmee een eventueel goed onderbouwd bezwaar maken tegen de loonsanctie.
(*) Waar de APK check is genoemd: voor functies waarvoor een opleidingsniveau lager dan MBO is vereist gebruik je de test VMBO, VMBO met >5 jaar werkervaring of de test voor werkenden zonder afgeronde opleiding.
Voor ondersteuning inzake de toepassingen onder 4) en 5) genoemd: neem contact ons op.
Zoals je ziet is Workmatch echt een gemeen(schappelijk) instrument voor de arbeidsdeskundige!
Je kunt vragen of de cliënt zelf een dashboard account aanmaakt door middel van het gebruik van zijn eigen e-mailadres en zijn eigen wachtwoord. De consulent stuurt een vouchercode naar de cliënt. Deze maakt een keuze uit een van de beroepsvaardigheden checks en vult een van de vragenlijsten in, verstuurd de antwoorden en creëert, met behulp van de aangeboden voucher code, zelf het rapport. Dit rapport kun je ook (in Pdf) downloaden. Het rapport (Pdf-document) stuurt de cliënt via de e-mail weer terug naar de consulent. In dit geval blijft de dashboard omgeving gesloten voor de consulent.
Je kunt als consulent ook zelf een dashboard account aanmaken voor de cliënt. Dus met een apart hiervoor bedoeld e-mailadres en wachtwoord. Deze inloggegevens stuur je door naar de cliënt. Deze logt in en maakt een keuze uit een van de beroepsvaardigheidschecks en vult een van de vragenlijsten in en verstuurd de antwoorden zodat er een rapport wordt klaargezet. De cliënt meldt aan de consulent dat het rapport klaar staat en de consulent vult de voucher code in en het rapport wordt dan getoond in het dashboard. In dit geval kunnen beide personen (cliënt en consulent) in het dashboard kijken. Voor deze optie zou je dan even een apart e-mail adres moeten aanmaken of een ongebruikt e-mail adres hiervoor kunnen inzetten.
Het resultaat “nul verwante functies” komt eigenlijk alleen voor wanneer bepaalde filters zijn toegepast.
De combinatie van filters die je hebt aangevinkt kom je dan in de praktijk niet tegen.
De oplossing is dan: “spelen” met de filters om het beste resultaat te vinden.
Met “spelen” bedoelen we: zet een filter terug op “neutraal”, klik op de button “opslaan” en kijk of er resultaat wordt weergegeven. Lukt het met de eerste aanpassing niet, probeer een andere, enz.